-->

Blog

Ψηφιοποιημένο Εργοτάξιο - συστήματα καθοδήγησης μηχανημάτων έργων

5 Λόγοι για να χρησιμοποιήσετε συστήματα καθοδήγησης μηχανημάτων (Machine control) σε κάθε εργοτάξιο

Το γεγονός ότι τα κατασκευαστικά έργα είναι αρκετά απαιτητικά με συγκεκριμένες προδιαγραφές, προϋπολογισμούς και χρονοδιαγράμματα, έχουν οδηγήσει εργολάβους και μηχανικούς να βρίσκουν λύσεις σε απρόσμενες προκλήσεις.

Για να τις αντιμετωπίσουν σήμερα, χρειάζονται εύχρηστα και κατανοητά εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα στους χειριστές να εργάζονται πιο αποτελεσματικά και με ασφάλεια χωρίς να θέτουν την ομάδα του εργοταξίου σε κίνδυνο. Επιπλέον, οι προδιαγραφές στα σύγχρονα κατασκευαστικά έργα, κάνουν επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης αυτοματισμών τόσο για την διαρκή παρακολούθηση της εξέλιξης των έργων όσο και για άρτια ολοκλήρωση τους.

Μηχανήματα έργων

Το τελευταίο διάστημα η τεχνολογία στα συστήματα εκσκαφέων έχει εξελιχθεί ιδιαιτέρως. Ο έλεγχος του μηχανήματος υπολογίζει όχι μόνο τη θέση του αλλά και τα εξαρτήματα του - όπως ο κάδος ενός εκσκαφέα ή η λεπίδα μιας μπουλντόζας – και παράλληλα μέσω μιας οθόνης, επιτρέπει στον χειριστή να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι ακριβώς συμβαίνει. Για παράδειγμα, ενημερώνεται αυτόματα για το πόσο βαθιά έχει σκάψει ή αν έχει φτάσει στο βάθος που απαιτείται. Οι ανάγκες ελαχιστοποίησης του κόστους, αποτελεσματικότερης και ποιοτικότερης εργασίας προστάζουν  ένα ψηφιοποιημένο εργοτάξιο που κάνει τις βαριές οικοδομικές εργασίες γρηγορότερες και ασφαλέστερες. 

Διαβάστε 5 λόγους που η βαριά κατασκευή επωφελείται από την καθοδήγηση και τον αυτοματισμό των μηχανημάτων, είτε είστε χειριστής, μηχανικός ή εργολάβος.

 Χειριστής που χρησιμοποιεί λύση καθοδήγησης μηχανήματος για εκσκαφέα
Χειριστής που χρησιμοποιεί λύση καθοδήγησης μηχανήματος για εκσκαφέα

Συστήματα καθοδήγησης μηχανημάτων έργων 2D ή 3D;

Τα συστήματα machine control απαιτούν την εγκατάσταση αισθητήρων στο μηχάνημα, ώστε να επιτευχθεί ο ακριβής εντοπισμός της θέσης του. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ώστε να επιτευχθεί αυτό. Σε απλές περιπτώσεις, εάν το ζητούμενο είναι μόνο το ύψος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας χωροβάτης laser και η καθοδήγηση να πραγματοποιηθεί με σύστημα δύο διαστάσεων (2D).
Σε εφαρμογές όμως που απαιτούν υψηλό επίπεδο ακρίβειας: όπως εργασίες για την κατασκευή δρόμων και σιδηροδρόμων θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σύστημα τριών διαστάσεων (3D). Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούνται δέκτες GNSS, ρομποτικοί γεωδαιτικοί σταθμοί, σαρωτές laser ώστε να υπολογίστούν τα σημεία, η θέση και τα υψόμετρα.

Οφέλη από την αυτοματοποίηση των λειτουργιών ενός εργοταξίου

1. Αποτελεσματική εργασία χάρη στην καλύτερη ροή πληροφορίων

Η χρήση συστημάτων Machine control επιτρέπει στους χειριστές να έχουν άμεση πρόσβαση σε οπτικοποιημένες λεπτομέρειες που απαιτούνται για το εκάστοτε έργο. Όλες οι σχεδιαστικές πληροφορίες παρουσιάζονται στην οθόνη του μηχανήματος, γεγονός που βοηθάει τον χειριστή να έχει μεγαλύτερη αυτονομία και σιγουριά καθώς δεν βασίζεται πλέον σε έντυπα σχέδια ή σε πληροφορίες τρίτων. Επιπλέον, η ακρίβεια κάθε εργασίας μπορεί να ελεγχθεί εύκολα και γρήγορα οπτικοποιώντας  απευθείας  το τελικό προϊόν και προβάλλοντας το μοντέλο του στην οθόνη. Όλες αυτές οι δυνατότητες τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν κάθε εργασία άμεσα, αποφεύγοντας κάθε πιθανό ρίσκο καθώς και περιττές επαναλήψεις.

2. Εργασία με τη μέγιστη ασφάλεια στο εργοτάξιο

Αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά ζητούμενα σε ένα εργοτάξιο είναι η ασφάλεια των εργαζομένων. Χάρη στην τεχνολογία που προσφέρει η χρήση λύσεων καθοδήγησης μηχανημάτων στους μηχανικούς των εργοταξίων και στους χειριστές των μηχανημάτων, αποφεύγεται κάθε πιθανό ατύχημα που θα μπορούσε να συμβεί στο πεδίο. Πλέον, δεν υπάρχουν πασσαλάκια και ράμματα, καθώς όλες οι πληροφορίες της μελέτης βρίσκονται στο εγκατεστημένο σύστημα του μηχανήματος. Η ανάγκη για επιτήρηση της υλοποίησης της μελέτης στο πεδίο αποτελεί παρελθόν αφού οι ίδιοι οι χειριστές μπορούν πλέον να ελέγχουν κάθε εργασία από το μηχάνημα. Είναι λοιπόν λογικό πως ο χρόνος της παραμονής κάθε μηχανικού κοντά σε επικίνδυνα σημεία μειώνεται με αποτέλεσμα να εξαλείφεται η πιθανότητα ατυχήματος.

3. Υλοποίηση περιβαλλοντικών στόχων

Στις μέρες μας η προστασία του περιβάλλοντος έχει σημαντικό ρόλο σε κάθε έργο καθώς ορίζονται συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί στόχοι. Με τον αυτόματο έλεγχο των μηχανημάτων υπάρχουν λιγότερα απόβλητα υλικών, καθώς οι χειριστές μπορούν να είναι πιο ακριβείς και πιο αποτελεσματικοί στην εργασία τους. Αυτό σημαίνει επίσης ότι καταναλώνονται και λιγότερα καύσιμα. Οι δύο αυτοί παράγοντες βοηθούν αποτελεσματικά τις κατασκευαστικές εταιρείες να επιτύχουν τους περιβαλλοντικούς στόχους που έχουν θεσπιστεί για το εκάστοτε έργο μειώνοντας εκτός από περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τα κόστη.

4. Αποφυγή καταστροφών και ζημιών σε υπόγειες εγκαταστάσεις

Οι υπόγειες εγκαταστάσεις αποτελούν ένα από τα πιο συχνά προβλήματα στις εκσκαφές. Χρησιμοποιώντας ανιχνευτές υπόγειων δομών και γεωραντάρ για χαρτογράφηση όλου του εργοταξίου, μπορείτε να εντοπίσετε τη θέση τους και στη συνέχεια να ανεβάσετε αυτές τις πληροφορίες στο σύστημα ελέγχου του μηχανήματος. Με αυτόν τον τρόπο έχετε την δυνατότητα να ορίσετε μια ζώνη αποφυγής, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο χτυπήματος των υπόγειων εγκαταστάσεων με σωλήνες ή καλώδια. Μόλις το μηχάνημα φτάσει στην απόσταση που έχετε ορίσει μακριά από την ζώνη αποφυγής, το σύστημα στέλνει μια ηχητική προειδοποίηση στον χειριστή και η οθόνη γίνεται κόκκινη.

5. Εύκολη δημιουργία παραδοτέων με άμεση λήψη δεδομένων

Η ανάκτηση δεδομένων από το σύστημα ελέγχου του μηχανήματος γίνεται άμεσα με τη μορφή σημείων για το as-built report. Στο σύστημα δημιουργείται ένα αρχείο CSV που συμπληρώνεται με αυτά τα σημεία πατώντας το κουμπί καταγραφής του κάθε σημείου. Αυτό μπορεί να εξαχθεί μέσω USB stick ή μέσω χρήσης του ConX και είναι έτοιμα προς επεξεργασία και παράδοση.

Ψηφιοποιημένο Εργοτάξιο

Η εταιρία μας  προσφέρει μια ενιαία πλατφόρμα λογισμικού για όλες τις εφαρμογές. Με την δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ πολλών μηχανημάτων, η κονσόλα Leica MCP80 ενσωματώνει την πλατφόρμα λογισμικού Leica MC1, ενώ με το λογισμικό Leica ConX, που βασίζεται σε cloud εφαρμογή, η διαχείριση ενός ψηφιοποιημένου εργοταξίου είναι μια απλή διαδικασία.

Επικοινωνήστε μαζί μας για πληροφορίες σχετικά με τις λύσεις Καθοδήγησης Μηχανημάτων Έργων.

Μή επιτρεπτή εισαγωγή ονόματος. Ελέγξτε και προσπαθήστε ξανά.

Μή επιτρεπτή εισαγωγή ονόματος. Ελέγξτε και προσπαθήστε ξανά.

Μή επιτρεπτή εισαγωγή τηλεφώνου. Ελέγξτε και προσπαθήστε ξανά.

Μή επιτρεπτή εισαγωγή e-mail. Ελέγξτε και προσπαθήστε ξανά.

Invalid Input

Invalid Input

Για να αποστείλετε αυτή τη φόρμα πρέπει να συμφωνήσετε με τους όρους χρήσης και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων.

Τα πεδία με τον αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.

Θέματα από το Blog μας